Προετοιμασία για Εξετάσεις Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (ΕΣΔΔΑ)

Τα φοιτητικά φροντιστήρια αξία, προετοιμάζουν τους υποψήφιους φοιτητές για τις εξετάσεις, με στόχο την εισαγωγή τους στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (ΕΣΔΔΑ).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΕΣΔΔΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Προετοιμασία για Εξετάσεις Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (ΕΣΔΔΑ)

Προετοιμασία για Εξετάσεις Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (ΕΣΔΔΑ)

Στάδια του Διαγωνισμού Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης:

Ο διαγωνισμός Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (Ε.Σ.Δ.Δ.Α.) διενεργείται σε δύο στάδια:

1ο Στάδιο Διαγωνισμού ΕΣΔΔΑ

Το 1ο στάδιο των εξετάσεων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης περιλαμβάνει γραπτή δοκιμασία στις παρακάτω ενότητες:

  1. Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους
  2. Μικροοικονομική – Μακροοικονομική και Δημόσια Οικονομική
  3. Γνώσεις και Δεξιότητες

Στην ενότητα «Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους» καθώς και στη «Μικροοικονομική – Μακροοικονομική και Δημόσια Οικονομική», οι υποψήφιοι εξετάζονται στην ανάπτυξη θέματος που τους δίδεται, με τη μορφή δοκιμίου.

Στην ενότητα «Γνώσεις και Δεξιότητες», οι υποψήφιοι εξετάζονται με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής.

2ο Στάδιο Διαγωνισμού ΕΣΔΔΑ

Το 2ο στάδιο των εξετάσεων της εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης περιλαμβάνει:

1. Γραπτή και προφορική δοκιμασία στην ενότητα «Δημόσια Διοίκηση και Διακυβέρνηση».
2. Γραπτή δοκιμασία στην αγγλική γλώσσα, για όλους τους υποψηφίους, και επιπλέον γαλλική γερμανική, ως δεύτερη γλώσσα, για τους υποψηφίους που επιθυμούν να ενταχθούν Τμήμα Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων, σύμφωνα τις οργανικές διατάξεις του Υπουργείου Εξωτερικών.
3. Γραπτή δοκιμασία σε Φάκελο επίκαιρου θέματος σε μία εκ των θεματικών ενοτήτων:

Α) Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις,

Β) Πληροφορική και Ψηφιακός Μετασχηματισμός,

Γ) Κοινωνική Πολιτική,

Δ) Περιφερειακή Πολιτική και Ανάπτυξη.

Δείτε το ΦΕΚ με τις αλλαγές ΕΔΩ


ΕΝΑΡΞΗ ΝΕΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ 30ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024

Τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται οι υποψήφιοι για τις Εξετάσεις Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (ΕΣΔΔΑ) είναι:

1ο Στάδιο

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

 

ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ

 

80 ώρες  

 

ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΚΕΤΟΥ 1600€

700€ μόνο του
ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ – ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ &

ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ

 

ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ

 

80 ώρες 700€ μόνο του
ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

 

ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ 44 ώρες 320€ μόνο του
2ο Στάδιο ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΝΑΡΞΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ 1ου ΣΤΑΔΙΟΥ 24 ώρες 220€  
  ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ      
  ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΕΝΑΡΞΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ 1ου ΣΤΑΔΙΟΥ 24 ώρες 220€  

Εξεταστέα Ύλη και Πληροφορίες για Εξετάσεις Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης:

Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους

Εξεταστέα Ύλη - Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους

Στην εξεταστέα ύλη στο μάθημα Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους για τις εξετάσεις εισαγωγής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, περιλαμβάνονται τα εξής:

  • • Το κράτος: Θεωρίες του κράτους: Μορφή του κράτους (αυταρχικό, φιλελεύθερο, ενιαίο, ομοσπονδιακό κλπ.). Κράτος και οικονομία. Το ζήτημα της νομιμοποίησης του κράτους. Έθνος και κράτος (εθνικό συμφέρον, γενικό συμφέρον, δημόσιο συμφέρον). Οι λειτουργίες  του κράτους (νομοθετική, διοικητική, δικαστική).
  • • Κράτος και πολιτικό σύστημα. Πολιτικό σύστημα, πολιτειακό καθεστώς και πολίτευμα Θεωρίες της δημοκρατίας. Το δημοκρατικό πολίτευμα και το αντιπροσωπευτικό σύστημα. Η σχέση κοινωνίας και πολιτικής. Η κοινωνία στο πολιτικό σύστημα. Η ιδιότητα του πολίτη. Εκλογές, ομάδες συμφερόντων και διαδικασίες λήψεως των αποφάσεων. 
  • • Οι πολιτικές του κράτους: Θεωρίες περί των πολιτικών του κράτους. Φιλελευθερισμός, νεοφιλελευθερισμός, σοσιαλισμός. Κρατικές πολιτικές και παρεμβατισμός.
  • • Το Συνταγματικό Δίκαιο: Συνταγματικό δίκαιο των δικαιωμάτων και Συνταγματικό Δίκαιο των εξουσιών. Η συνταγματική αναθεώρηση. Η ιεραρχία των κανόνων του δικαίου. Το ισχύον ελληνικό Σύνταγμα. Οργανωτικές βάσεις του πολιτεύματος. Η μορφή του ελληνικού πολιτεύματος (Προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία). Η δημοκρατική αρχή. Το κοινοβουλευτικό σύστημα.
    Η προεδρευόμενη μορφή του πολιτεύματος. Η διάκριση των λειτουργιών (άρθρο 26 Σ, οργανικό και λειτουργικό κριτήριο, διασταύρωση). Κράτος Δικαίου. Κοινωνικό κράτος. Η αρχή της νομιμότητας.
  • • Θεμελιώδη Δικαιώματα: Έννοια και κατηγορίες των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Φορείς, αποδέκτες, πεδίο προστασίας, περιορισμοί θεμελιωδών δικαιωμάτων. Η αρχή της αναλογικότητας. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. 
    Θετική και αρνητική ελευθερία. Η αρχή της ισότητας και ειδικότερες εκφάνσεις της. Τα θεμελιώδη δικαιώματα στο ελληνικό Σύνταγμα (άρθρα 4−25 του Συντάγματος), στην ΕΣΔΑ και στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Τριτενέργεια των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
  • • Οργανωτικό Συνταγματικό Δίκαιο−Τα όργανα του κράτους: Εκλογικό σώμα (σύνθεση, προσόντα εκλογέα, συνταγματικές εκλογικές αρχές). Βουλή, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κυβέρνηση, Πρωθυπουργός, Υπουργοί, ευθύνη των μελών της Κυβέρνησης. Η Διοίκηση (κεντρική διοίκηση, αποκεντρωμένη διοίκηση). Ανεξάρτητες Αρχές (οι 5 συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές, κατηγοριοποίηση, φυσιογνωμία). Δικαστική λειτουργία. Λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών. Δικαστικός έλεγχος των συνταγματικότητας των νόμων.
  • • Ευρωπαϊκή Ένωση: Η Συνθήκη της Λισαβόνας (βασικές αλλαγές, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα). Οι πολιτικοί Θεσμοί της ΕΕ, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το Δικαστήριο της ΕΕ, Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο. To Eurogroup. Οι πηγές του ενωσιακού δικαίου. Πρωτογενές Ευρωπαϊκό Δίκαιο (ΣυνΘΕΕ, ΣυνΘΛΕΕ, Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ). Παράγωγο Ευρωπαϊκό Δίκαιο (κανονισμοί, οδηγίες, αποφάσεις, συστάσεις, γνώμες, η συνήθης νομοθετική διαδικασία στην ΕΕ). Οι γενικές αρχές του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Οι τέσσερις οικονομικές ελευθερίες και η εσωτερική αγορά. Η σχέση Συντάγματος και Ευρωπαϊκού Δικαίου (άρθρο 28 Σ και νομολογία Δικαστηρίου της ΕΕ). Η διάκριση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συμβουλίου της Ευρώπης. Η έννοια της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
  • • Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση Υπερεθνική, εθνική και τοπική διοίκηση. Επιδράσεις υπερεθνικών θεσμών και πολιτικών στους εθνικούς θεσμούς και τις εθνικές δημόσιες πολιτικές. Διακυβέρνηση, κυβέρνηση και κράτος. 
    Συγκριτικά μοντέλα κρατών, διακυβέρνησης και δημοκρατίας. Ο ρόλος των επιστημικών (epistemic) κοινοτήτων και των κοινοτήτων πολιτικής στη διακυβέρνηση.
Μικροοικονομική - Μακροοικονομική και Δημόσια Οικονομική

Εξεταστέα Ύλη - Μικροοικονομική - Μακροοικονομική και Δημόσια Οικονομική

Στην εξεταστέα ύλη στο μάθημα Μικροοικονομική - Μακροοικονομική και Δημόσια Οικονομική για τις εξετάσεις εισαγωγής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, περιλαμβάνονται τα εξής:

  • • Ιστορική εξέλιξη της οικονομικής σκέψης: Κλασική Πολιτική Οικονομία, Μαρξισμός, Νεοκλασικισμός, Θεσμική Σχολή, Κεϋνσιανισμός.
  • • Το σύστημα της αγοράς και ο σχηματισμός των τιμών: Επιλογές του καταναλωτή και η θεωρία της ζήτησης αγαθών. Ελαστικότητα ζήτησης και προσφοράς. Θεωρία της παραγωγής του κόστους και της προσφοράς αγαθών. Ανταγωνισμός, συντονισμός και ισορροπία.
  • • Μορφές αγοράς, ανταγωνισμός και κοινωνική ευημερία: Τέλειος ανταγωνισμός, μονοπώλιο, ολιγοπώλιο και μονοπωλιακός ανταγωνισμός.
  • • Ο μηχανισμός της αγοράς και η λογική των ρυθμιστικών παρεμβάσεων του κράτους: Ατέλειες και αποτυχίες της αγοράς, δημόσια αγαθά, εξωτερικές οικονομίες και εξωτερικές επιβαρύνσεις.
  • • Συνολική προσφορά, συνολική ζήτηση και η έννοια της μακροοικονομικής ισορροπίας: Το εισοδηματικό κύκλωμα και το σύστημα των εθνικολογιστικών κατηγοριών. Προσδιορισμός του εθνικού εισοδήματος και της συνολικής απασχόλησης.
  • • Ο χρηματοπιστωτικός τομέας, η κεντρική τράπεζα και ο προσδιορισμός του γενικού επιπέδου των τιμών. Ανεργία και πληθωρισμός. Οικονομική ανάπτυξη και μεγέθυνση.
  • • Ο κρατικός προϋπολογισμός: Η διαδικασία του κρατικού προϋπολογισμού (κατάρτιση, ψήφιση, εκτέλεση και έλεγχος). Φύση και κριτήρια δημοσίων δαπανών. Χρηματοδότηση των δημοσίων δαπανών (τύποι φορολογίας και δημοσίου δανεισμού).
  • • Οικονομικές πολιτικές του κράτους, συμπληρωματικότητες και αντιθέσεις: Σταθεροποιητική πολιτική (δημοσιονομική και νομισματική), εισοδηματική πολιτική, κοινωνική πολιτική, αναπτυξιακή πολιτική, πολιτική αντιμετώπισης της φτώχειας, πολιτική ανταγωνισμού και δημόσιες επιχειρήσεις.
  • • Διεθνής οικονομία και οικονομική πολιτική: Η αποτελεσματικότητα της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής σε μια ανοικτή οικονομία. Συναλλαγματικές ισοτιμίες. Οικονομική ανάπτυξη και οικονομικές ανισότητες σε παγκόσμιο επίπεδο.
  • • Οικονομικές διαστάσεις της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης: Η εσωτερική αγορά. Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Η νέα ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση στη ζώνη του ευρώ. Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • • Η ελληνική οικονομία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης: Εξελίξεις και προοπτικές. Δημόσια οικονομικά. Ισοζύγιο πληρωμών. Απασχόληση και ανεργία. Κατευθύνσεις πολιτικής. Προοπτικές ονομαστικής και πραγματικής σύγκλισης. Δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη.
Δικαίωμα Συμμετοχής στις Εξετάσεις ΕΣΔΔΑ

Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης:

• Α) οι ιδιώτες κάτοχοι πτυχίου Ανώτατης Εκπαίδευσης Πανεπιστημιακού ή Τεχνολογικού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμου πτυχίου της αλλοδαπής [αναγνωρισμένο από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ - πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ)].

• Β) οι υπάλληλοι δημοσίων υπηρεσιών, ΝΠΔΔ και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης που είναι κάτοχοι πτυχίου Ανώτατης Εκπαίδευσης Πανεπιστημιακού ή Τεχνολογικού τομέα.

Για την συμμετοχή στις εξετάσεις για την εισαγωγή στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Εκπαίδευσης (ΕΣΔΔΑ) υπάρχουν κάποιες απαραίτητες προϋποθέσεις που μπορείτε να δείτε αναλυτικά στην ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ.

*Για την ενημέρωση σας χρησιμοποιούμε υλικό που αντλούμε από επίσημους εκπαιδευτικούς φορείς, όπως για παράδειγμα το Υπουργείο Παιδείας.

Εξασφάλισε τη θέση σου τώρα!


Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία
σχετικά με τις εξετάσεις στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης,
παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας
ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:
ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ή στα τηλέφωνα:

Αθήνα: 210-6857670

Θεσσαλονίκη: 231-2314673


Η ιστοσελίδα του Φοιτητικού Φροντιστηρίου ανανεώθηκε!

Επισκεφθείτε τη νέα ανανεωμένη μας ιστοσελίδα επιλέγοντας, παρακάτω: