Υποστήριξη Μαθημάτων για Φοιτητές
ΑΠΚΥ

Υποστήριξη Μαθημάτων για Φοιτητές ΑΠΚΥ

Υποστήριξη Μαθημάτων για Φοιτητές ΑΠΚΥ

Το Δίκτυο Φοιτητικών Φροντιστηρίων αξία με το έμπειρο προσωπικό του, υποστηρίζει τον φοιτητή του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου είτε με μαθήματα για φοιτητές στο χώρο μας, είτε με μαθήματα για φοιτητές Online, προσφέροντας:


Μαθήματα για Φοιτητές ΑΠΚΥ από το Φοιτητικό Φροντιστήριο αξία

Μεταξύ άλλων, υποστηρίζουμε τις παρακάτω ενότητες για Προπτυχιακές και Μεταπτυχιακές Σπουδές:

 

ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ

ΕΛΛ111: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΠΟΥΔΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ)

Στόχοι της Θεματικής Ενότητας (Θ.Ε.) είναι:
1. H παρουσίαση του θεωρητικού προβληματισμού που έχει αναπτυχθεί σχετικά με την έννοια του Πολιτισμού.
2. H τροφοδότηση των φοιτητών/τριών με πληροφορίες σχετικά με τα βασικά εργαλεία, την τεχνική γλώσσα, τις θεωρητικές βάσεις και τους κεντρικούς προβληματισμούς της επιστημονικής έρευνας στο χώρο των Πολιτισμικών Σπουδών.
3. H παρουσίαση των σημαντικότερων ιδιαιτεροτήτων των επιστημών που ασχολούνται με τη σπουδή του Πολιτισμού και ιδιαίτερα του παρελθόντος (Ιστορία, Αρχαιολογία, Κοινωνιολογία, Κοινωνική Ανθρωπολογία, Φιλολογία κ.ά.).
4. Ο προβληματισμός των φοιτητών/τριών σχετικά με τις ιδεολογικές (σύγχρονες και μελλοντολογικές) διαστάσεις της σπουδής του Πολιτισμού.
5. Η εξέταση του Πολιτισμού ως προϊόντος προς προβολή και κατανάλωση.

ΕΛΛ112: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (1200 Π.Χ. - 330 Μ.Χ.)

Δύο (2) Χρονικές Ενότητες
1. Αρχαίος Κόσμος Ι: από τις αρχές του μυκηναϊκού κόσμου μέχρι την άνοδο του Μ. Αλεξάνδρου στο θρόνο (1700-336 π.Χ.)
2. Αρχαίος κόσμος ΙΙ: Από την άνοδο του Μ. Αλεξάνδρου στο θρόνο μέχρι τη μεταφορά της πρωτεύουσας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στην Ανατολή (330 μ.Χ.)

ΕΛΛ113: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ (1200 Π.Χ. - 330 Μ.Χ.)

Η μελέτη της αρχαίας ελληνικής τέχνης διαρθρώνεται σε δύο υπό-ενότητες, οι οποίες ακολουθούν την καθιερωμένη χρονολογική αλληλουχία των 5 διαδοχικών περιόδων για την ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα:
1. Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου (1200 – 700 π.Χ.)
2. Αρχαϊκή περίοδος (700 – 480 π.Χ.)
3. Κλασική περίοδος (480 – 323 π.Χ.)
4. Ελληνιστική περίοδος (323 – 31 π.Χ.)
5. Ρωμαϊκή περίοδος (31 π.Χ. – 330 μ.Χ.)

ΕΛΛ121: ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (330 Μ.Χ. - 1453 Μ.Χ.)

Δύο (2) Χρονικές Ενότητες
1. Βυζαντινή Αυτοκρατορία Ι: από την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης έως την ανάκτηση εσωτερικής σταθερότητας  και ασφάλειας (324-780 μ.Χ.)
2. Βυζαντινή Αυτοκρατορία ΙΙ: από την ανάκτηση εσωτερικής σταθερότητας  και ασφάλειας έως την άλωση της Κωνσταντινούπολης (780-1453 μ.Χ.)

ΕΛΛ122: ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΤΕΧΝΗ (330 Μ.Χ. - 1453 Μ.Χ.)

Η Θεματική Ενότητα αποτελείται από τα ακόλουθα γνωστικά αντικείμενα:
1. Αρχές διαμόρφωσης της βυζαντινής τέχνης: η κλασική παράδοση και η χριστιανική θρησκεία
2. Η Νέα Ρώμη του Κωνσταντίνου ως το μεγάλο χριστιανικό κέντρο της αυτοκρατορίας
3. Η Χρυσή Εποχή του 6ου αιώνα: μνημειακή αρχιτεκτονική, τελετή και προπαγάνδα στην εποχή του Ιουστινιανού
4. Το Βυζάντιο στη Δύση: Ραβέννα
5. Εικονομαχία και ο θρίαμβος της ορθοδοξίας
6. Η Τέταρτη Σταυροφορία και η περίοδος της Λατινοκρατίας στην Κωνσταντινούπολη, 1204-1261
7. Αντίληψη και υποδοχή της βυζαντινής τέχνης: Βαλκάνια, Βενετία και Σικελία
8. Η παλαιολόγεια τέχνη και το τέλος της αυτοκρατορίας

ΕΛΛ123: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Ι (1770 - 1897)

Στόχοι της Θεματικής Ενότητας (Θ.Ε.) είναι:
1. Να κατανοηθούν οι συνθήκες υπαγωγής και ενσωμάτωσης των Ελλήνων στο οθωμανικό σύστημα κυριαρχίας.
2. Να επισημανθούν οι όροι συγκρότησης και τα μεταβαλλόμενα χαρακτηριστικά του ελληνικού εθνικού κινήματος.
3. Να αποκτήσουν οι φοιτητές/τριες αναλυτική γνώση της ελληνικής πολιτικής ιστορίας και της οργάνωσης και λειτουργίας του ελληνικού κράτους από τις απαρχές της συγκρότησής του έως τον πόλεμο του 1897 σε συνάρτηση με τις αντίστοιχες οικονομικές, κοινωνικές και ιδεολογικές συνθήκες.
4. Να εξοικειωθούν οι φοιτητές/τριες με πρωτογενείς πηγές της περιόδου 1770-1897 και να κατανοήσουν τους ιστοριογραφικούς προβληματισμούς που έχουν αναπτυχθεί σχετικά με τη μελέτη της.

ΕΛΛ211: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ (ΑΡΧΑΪΚΗ - ΚΛΑΣΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ)

Στόχοι της Θεματικής Ενότητας είναι:
1. Να εισαγάγει τους/τις φοιτητές/τριες στην αρχαία ελληνική λογοτεχνία και σε βασικά λογοτεχνικά είδη και συγγραφείς της αρχαϊκής και της κλασικής περιόδου.
2. Να φέρει τους/τις φοιτητές/τριες σε πρώτη, άμεση επαφή με συγκεκριμένα έργα, τα οποία μελετώνται από νεοελληνική μετάφραση. Οι φοιτητές/τριες καλούνται ειδικότερα να μελετήσουν κείμενα που ανήκουν στο είδος του ηρωικού έπους (Όμηρος) και της λυρικής ποίησης (ελεγεία/χορική λυρική ποίηση).
3. Να εξοικειώσει τους/τις φοιτητές/τριες με τη σύγχρονη μεθοδολογία και τα χρησιμότερα εργαλεία της επιστημονικής μελέτης αρχαιοελληνικών λογοτεχνικών κειμένων.
4. Ειδικότερα, σε σχέση με την ομηρική Σ: εξοικείωση με το ιδεώδες της φιλίας καθώς και τις τεχνικές περιγραφής στις λογοτεχνικές αναπαραστάσεις έργων τέχνης (εκφράσεις). Σε σχέση με την ομηρική ι: εξοικείωση με θέματα ταυτότητας, πολιτισμικής διαφοράς, φιλοξενίας και αναγνώρισης. Iδεολογία των δύο επών. Σε σχέση με το συγγενέστερο διάδοχο του έπους, την αρχαία ελεγεία, θα διατρέξουμε τα κοινά χαρακτηριστικά των ποιημάτων αυτών με την ιδεολογία του Ομήρου καθώς και τις αποκλίσεις τους  αλλά και τις νέες θεματικές που αναπτύσσει η χορική λυρική ποίηση.

ΕΛΛ212: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΙΙ (1898 - 1949)

Η Θ.Ε. καλύπτει την περίοδο που εκτείνεται από το 1898 μέχρι και το τέλος του ελληνικού εμφυλίου πολέμου το 1949 και αποτελείται από δύο υποενότητες. Η πρώτη εστιάζει στην περίοδο 1898-1918 και εξετάζει: α) το στρατιωτικό κίνημα του 1909 και την εμφάνιση του Ελ. Βενιζέλου στην πολιτική ζωή, β) τον «Εθνικό Διχασμό» (1915-1917), και γ) τη συμμετοχή της Ελλάδας στους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η δεύτερη υποενότητα διερευνά την περίοδο 1919-1949 και καλύπτει: α) τη Μικρασιατική εκστρατεία και το προσφυγικό ζήτημα, β) τις πολιτικές εξελίξεις στην περίοδο του μεσοπολέμου και γ) την κατοχή της Ελλάδας από τις δυνάμεις του Άξονα και τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο.

ΕΛΛ213: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Ι (16ΟΣ - 19ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ)

Η Θ. Ε. προσφέρει μια συνοπτική επισκόπηση της Ιστορίας της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας από τον 16ο έως και τον 19ο αιώνα και ταυτόχρονα μια εισαγωγικού χαρακτήρα άσκηση στις μεθόδους και στα εργαλεία της φιλολογικής έρευνας με στόχο την κριτική ανάγνωση των λογοτεχνικών κειμένων. Η θεματική περιλαμβάνει ανάγνωση ενδεικτικών κειμένων της νεοελληνικής λογοτεχνίας τα οποία εξετάζονται εντός των συμφραζομένων της εποχής τους (ιστορικών, κοινωνικών, αισθητικών-θεωρητικών και κριτικών). Σημειώνεται ότι η έμφαση της μελέτης δίνεται στην εξέταση της λογοτεχνικής παραγωγής του 19ου αιώνα, ενώ ιδιαίτερο βάρος δίνεται στη λογοτεχνική ανάλυση και αποτίμηση των ίδιων των έργων.

ΕΛΛ221: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ (ΠΛΑΤΩΝ - ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ)

Σκοπός της Θ.Ε. είναι να προσφέρει μια εμπεριστατωμένη εισαγωγή στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία μέσα από τη μελέτη της σκέψης των Πλάτωνα και Αριστοτέλη, των κορυφαίων, ίσως, φιλοσόφων στην ιστορία της φιλοσοφίας. Θα δοθεί ιδιαίτερη  έμφαση στις κυριότερες πτυχές του έργου των στοχαστών στα πεδία της μεταφυσικής, γνωσιοθεωρίας, φυσικής, ηθικής και πολιτικής.

ΕΛΛ222: ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΩΙΜΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ (3ΟΣ ΑΙ. Π.Χ. - 7ΟΣ ΑΙ. Μ.Χ.)

Στόχοι της Θεματικής Ενότητας είναι:
1. Να αποκτήσουν οι φοιτητές/ήτριες μια συνολική εικόνα της λογοτεχνίας που γράφτηκε στα ελληνικά από τον 3ο αιώνα π.Χ. έως και τον 7ο αιώνα μ.Χ.
2. Να μελετήσουν από μετάφραση επιλογές από την ελληνική λογοτεχνία της ελληνιστικής, αυτοκρατορικής και πρώιμης βυζαντινής περιόδου.
3. Να εξετάσουν μέσα από συγκεκριμένα λογοτεχνικά είδη και κείμενα γραμμές συνέχειας αλλά και απόπειρες καινοτομιών και εξέλιξης που παρατηρήθηκαν σε γραμματειακά είδη, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόσληψη της ελληνιστικής και αυτοκρατορικής γραμματείας από χριστιανούς συγγραφείς.

ΕΛΛ223: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΙΙ (20ΟΣ ΑΙΏΝΑΣ)

Στόχοι της Θεματικής Ενότητας (Θ. Ε.) είναι να προσφέρει στους φοιτητές τη δυνατότητα:
1. Να αποκτήσουν μιαν εμπεριστατωμένη εποπτεία της ιστορίας της ελληνικής λογοτεχνίας  του 20ού αιώνα.
2. Να μελετήσουν τον κόσμο των ιδεών και τα αισθητικά  ρεύματα που κυριάρχησαν στην ελληνική λογοτεχνία του 20ού αιώνα: Νεωτερικότητα (Συμβολισμός, Μοντερνισμός) και Μετα-νεωτερικότητα (μεταπολεμική λογοτεχνία).
3. Να ασκηθούν στις μεθόδους και στα εργαλεία της φιλολογικής έρευνας καθώς και στη χρήση των βιβλιογραφικών πηγών.
4. Να εξοικειωθούν με θεμελιώδεις όρους της φιλολογικής έρευνας και ανάλυσης καθώς και  στη συγγραφή φιλολογικού δοκιμίου με στόχο την κριτική ανάγνωση των λογοτεχνικών κειμένων: Διάκριση ανάμεσα σε κειμενικά, ιστορικά, θεωρητικά και κριτικά δεδομένα (ανάλογα με τη μέθοδο ή τον τρόπο προσέγγισης) που βοηθούν στην κατανόηση και ερμηνεία του λογοτεχνικού έργου.
5. Να μελετήσουν ενδεικτικά κείμενα της ελληνικής ποίησης και πεζογραφίας του 20ού αιώνα.

ΕΛΛ311: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Ι

Στόχοι της Θεματικής Ενότητας (Θ.Ε.) είναι:
Το μάθημα Αρχαία Ελληνικά Ι αποτελεί εισαγωγικό μάθημα στη μελέτη της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού και στόχο έχει:
1. Nα εισαγάγει τους φοιτητές στην αρχαία ελληνική γλώσσα (γένεση και εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας, αλφάβητο, διάλεκτοι, πρώιμες μορφές γραφής)
2. Nα τους εφοδιάσει με τα κατάλληλα εργαλεία και τεχνικές για την προσπέλαση απλών αρχαίων κειμένων από το πρωτότυπο
3. Nα τους ασκήσει σε πρώτο επίπεδο:
(α) στο  γλωσσικό σύστημα (γραμματική & συντακτικό) της αρχαίας ελληνικής
(β) στη σημασιολογία (λεξιλόγιο, ετυμολογία λέξεων)
(γ) στην πρόσληψη του κειμένου (οργανωμένος λόγος).

ΕΛΛ312: ΛΑΤΙΝΙΚΑ Ι

Στόχοι της Θεματικής Ενότητας (Θ.Ε.) είναι:
Nα εισαγάγει τους φοιτητές στις βασικές δομές της λατινικής γλώσσας και να τους προσφέρει τα απαραίτητα εφόδια για την κατανόηση απλών (κυρίως διασκευασμένων) λατινικών κειμένων. Το μάθημα απευθύνεται σε αρχάριους (με καθόλου ή ελάχιστες γνώσεις λατινικών) και στοχεύει στην ανάπτυξη των βασικών δεξιοτήτων σε επίπεδο:
A) Γλωσσικού συστήματος: μέσα από τη διδασκαλία των βασικών γραμματικών και συντακτικών φαινομένων της λατινικής.
B) Σημασιολογικό: μέσα από την εκμάθηση και εξάσκηση βασικού λεξιλογίου.
Πρόσληψης και παραγωγής λόγου: μέσα από τη μετάφραση απλού λατινικού λόγου στη νεοελληνική και ασκήσεις μετάφρασης από τα ελληνικά στα λατινικά.

ΕΛΛ313: ΘΕΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ (20ΟΣ ΑΙΏΝΑΣ)

Στόχοι της Θεματικής Ενότητας (Θ. Ε.)
Η θεματική ενότητα αποσκοπεί να προσφέρει στους φοιτητές τη δυνατότητα:
1. Να εμβαθύνουν σε μιαν ορισμένη χρονική περίοδο της ιστορίας της λογοτεχνίας, γενιά, ομάδα συγγραφέων (ή συγγραφέα),  αισθητική τάση ή και θεματική της ελληνικής λογοτεχνίας  του 20ού αιώνα.
2. Να μελετήσουν τον κόσμο των ιδεών, τα  ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις αισθητικές τάσεις που σχετίζονται με το επιλεγμένο θέμα.
3. Να ασκηθούν στις μεθόδους και στα εργαλεία της φιλολογικής έρευνας καθώς και στη χρήση των βιβλιογραφικών πηγών.
4. Να εξοικειωθούν με τους όρους της φιλολογικής έρευνας και ανάλυσης, καθώς και  στη συγγραφή φιλολογικού δοκιμίου, με στόχο την κριτική ανάγνωση των λογοτεχνικών κειμένων: διάκριση ανάμεσα σε κειμενικά, ιστορικά, θεωρητικά και κριτικά δεδομένα (ανάλογα με τη μέθοδο ή τρόπο προσέγγισης) που βοηθούν στην κατανόηση και ερμηνεία του λογοτεχνικού έργου.
5. Να μελετήσουν ενδεικτικά κείμενα της ποίησης ή/και της πεζογραφίας της ελληνικής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα.

ΕΛΛ314: ΘΕΜΑΤΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Στη θεματική ενότητα, που διδάσκεται κατά το 5ο εξάμηνο της κατεύθυνσης «Ιστορία-Αρχαιολογία-Τέχνη», εξετάζονται πιο εξειδικευμένα πεδία της αρχαιολογίας και επιχειρείται μια επαναπροσέγγιση ζητημάτων που εξετάστηκαν παλαιότερα (κατά το πρώτο έτος των σπουδών), προκειμένου να επιτευχθεί αυτή τη φορά μια πιο ουσιαστική εμβάθυνση σε επιλεγμένα θέματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης.

ΕΛΛ315: ΘΕΜΑΤΑ ΡΩΜΑΪΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
ΕΛΛ316: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ
ΕΛΛ321: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΙ

Στόχοι του μαθήματος
Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα μπορούν:
1. Nα αναγνωρίζουν  τις βασικές γραμματικές και συντακτικές δομές και λεξιλόγιο της αρχαίας ελληνικής (προσληπτικές ικανότητες)
2. Nα σχηματίζουν και να χρησιμοποιούν τις παραπάνω δομές και λεξιλόγιο στην παραγωγή λόγου (παραγωγικές ικανότητες)
3. Nα κατανοούν με τη βοήθεια λεξικού και άλλων βιβλίων αναφοράς αρχαία ελληνικά πεζά και ποιητικά κείμενα στο πρωτότυπο
4. Nα υιοθετούν κριτική στάση απέναντι σε διάφορες μεταφράσεις αρχαίων κειμένων και να αναγνωρίζουν κάποιες στοιχειώδεις διαλεκτολογικές διαφορές της αρχαίας ελληνικής.

ΕΛΛ322: ΛΑΤΙΝΙΚΑ ΙΙ

Η Θ.Ε. απευθύνεται σε φοιτητές που παρακολούθησαν επιτυχώς τη Θ.Ε. Λατινικά Ι ή σε όσους κατέχουν βασικές γνώσεις λατινικών (τουλάχιστον ένα επίπεδο, από το σχολείο, το πανεπιστήμιο ή άλλη πηγή). Στόχος της Θ.Ε. είναι η περαιτέρω μελέτη των δομών της λατινικής γλώσσας με σκοπό την κατανόηση διασκευασμένων αλλά και πρωτότυπων λατινικών κειμένων. Το μάθημα στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη των βασικών δεξιοτήτων σε επίπεδο:
A) Γλωσσικού συστήματος: μέσα από τη διδασκαλία των γραμματικών και συντακτικών φαινομένων της λατινικής.
B) Σημασιολογικό: μέσα από την εκμάθηση και εξάσκηση βασικού λεξιλογίου.
Πρόσληψης και παραγωγής λόγου: μέσα από τη μετάφραση λατινικού λόγου στη νεοελληνική και ασκήσεις μετάφρασης από τα ελληνικά στα λατινικά.

ΕΛΛ323: ΘΕΜΑΤΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

Σκοπός της ΘΕ είναι:  (i) να συζητήσει τις κυριότερες πτυχές του έργου φιλοσόφων και  στοχαστών της ελληνιστικής εποχής, της ύστερης αρχαιότητας και του Βυζαντίου μέσα από την εξέταση βασικών και επιμέρους πτυχών των φιλοσοφικών διδασκαλιών και (ii) να παρακολουθήσει τη γόνιμη και κριτική αντιπαράθεση των φιλοσοφικών συστημάτων σε θέματα όπως η κοσμολογία, η σύσταση της ύλης και η συγκρότηση του κόσμου, οι δυνατότητες και τα όρια της ανθρώπινης γνώσης, η προέλευση και ο προορισμός της ψυχής του ανθρώπου.
Μέσα από την μελέτη πρωτογενών κειμένων, σε συνδυασμό με τη χρήση σύγχρονων ερμηνευτικών προσεγγίσεων, ο φοιτητής θα εξοικειωθεί με τα βασικά μεθοδολογικά και εννοιολογικά εργαλεία της έρευνας στο πεδίο της αρχαίας ελληνικής και βυζαντινής φιλοσοφίας και θα είναι σε θέση:
1. Nα κατανοεί την εξέλιξη της ελληνικής φιλοσοφικής σκέψης  από την κλασική αρχαιότητα μέχρι και το Βυζάντιο∙
2. Nα συσχετίζει τον χαρακτήρα και τα πορίσματα των διαφόρων φιλοσοφικών ρευμάτων με κοινωνικο-πολιτικά δρώμενα και τις ιδεολογικές ζυμώσεις της εποχής∙
3. Nα διαμορφώσει μια άποψη για το αν υπάρχει συνέχεια ή ασυνέχεια της φιλοσοφικής θεματολογίας και μεθοδολογίας κατά το πέρασμα από την αρχαία στην βυζαντινή φιλοσοφία∙
4. να αναπτύσσει κριτική και πειστική επιχειρηματολογία στο πλαίσιο μιας φιλοσοφικής συζήτησης με θέμα την αρχαία ελληνική και βυζαντινή φιλοσοφία.

ΕΛΛ411: ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ Ι (ΤΡΑΓΩΔΙΑ)

Στόχοι της Θεματικής Ενότητας είναι:
1. Να εισαγάγει τους/τις φοιτητές/τριες στο αρχαίο ελληνικό θέατρο ως καλλιτεχνικό γεγονός αλλά και ως θεσμό της αθηναϊκής πόλεως-κράτους, ο οποίος συμμετείχε δυναμικά στη διαμόρφωση της αθηναϊκής ταυτότητας·
2. Να φέρει τους/τις φοιτητές/τριες σε επαφή με χαρακτηριστικά δείγματα του τραγικού δραματολογίου τοποθετημένα στο πρωταρχικό ιστορικό και γραμματολογικό τους πλαίσιο και μελετημένα σε βάθος τόσο από τη σκοπιά της δραματουργίας όσο και της σημειολογίας της παράστασης·
3. Να συμβάλει στην ανάπτυξη κριτικών δεξιοτήτων, που σχετίζονται με την επιστημονική ανάλυση του θεατρικού γεγονότος, με ειδική αναφορά στην τραγική παράσταση του 5ου αιώνα.

ΕΛΛ413: ΘΕΜΑΤΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

Στόχοι της Θεματικής Ενότητας είναι:
1. Να εμβαθύνει τη γνώση της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στη διαχρονική της διάσταση και στις διάφορες ειδολογικές και άλλες της εκφάνσεις μέσα από τη (συγ)κριτική μελέτη ποικιλίας κειμένων, τα οποία περιστρέφονται γύρω από κοινούς άξονες·
2. Να αναδείξει αξιοσημείωτες θεματικές ή άλλες συνάφειες στο αρχαιοελληνικό λογοτεχνικό corpus·
3. Να αναπτύξει περαιτέρω τις κριτικές αναγνωστικές δεξιότητες των φοιτητών/τριών φέρνοντάς τους σε επαφή με κορυφαία κείμενα της αρχαιότητας αλλά και τις σύγχρονες ερμηνευτικές τους προσεγγίσεις.

ΕΛΛ421: ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΌ ΘΕΑΤΡΟ ΙΙ (ΚΩΜΩΔΙΑ)

Στόχοι της Θεματικής Ενότητας είναι:
1. Να εμβαθύνει τις γνώσεις των φοιτητών/τριών σχετικά με το αρχαίο ελληνικό θέατρο ως καλλιτεχνικό γεγονός αλλά και ως θεσμό της αθηναϊκής πόλεως-κράτους, ο οποίος συνέβαλλε δυναμικά στη διαμόρφωση της αθηναϊκής ταυτότητας·
2. Να διαγράψει την εξέλιξη του θεατρικού είδους της κωμωδίας από τον Αριστοφάνη μέχρι τον Μένανδρο (5ος – 4ος αιώνας π.Χ)·
3. Να φέρει τους/τις φοιτητές/τριες σε επαφή με χαρακτηριστικά δείγματα του κωμικού δραματολογίου τοποθετημένα στο πρωταρχικό ιστορικό και γραμματολογικό τους πλαίσιο και μελετημένα σε βάθος τόσο από τη σκοπιά της δραματουργίας όσο και της σημειολογίας της παράστασης·
4. Να συμβάλει στην ανάπτυξη κριτικών δεξιοτήτων, που σχετίζονται με την επιστημονική ανάλυση του θεατρικού γεγονότος, με ειδική αναφορά στην κωμική παράσταση του 5ου αλλά και του 4ου αιώνα π.Χ.

ΟΙΚ111: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ Ι

Η θεματική ενότητα θα καλύψει θέματα όπως, το πώς τα άτομα ή οι επιχειρήσεις λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με τη ζήτηση ή την προσφορά ενός συγκεκριμένου προϊόντος, πώς μπορούμε να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα της αγοράς και πώς μπορούμε να αξιολογήσουμε το κόστος και τα οφέλη της κυβερνητικής παρέμβασης στην αγορά. Η θεματική ενότητα αποτελεί εισαγωγή στη μικροοικονομική και καλύπτει, μεταξύ άλλων, θέματα όπως η προσφορά και η ζήτηση, η θεωρία καταναλωτή, η έννοια της ελαστικότητας και η θεωρία παραγωγού.

ΟΙΚ112: ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι

Αυτή η θεματική ενότητα είναι μια εισαγωγή στη στατιστική  και τις μεθόθους  επεξεργασίας οικονομικών  δεδομένων. Αυτό το μαθήμα ασχολείται με τα θεμελιώδη ζητήματα της στατιστικής, όπως η περιγραφική στατιστική, η βασική θεωρία των πιθανοτήτων, η δειγματοληψία, και οι κατανομές.
Η θεματική ενότητα συμβάλλει στην κατανόηση του ποσοτικού χαρακτήρα των βασικών προβλημάτων των οικονομικών, και εκπαιδεύει τους φοιτητές στη δημιουργία απλών μοντέλων με σκοπό την μελέτη της αλληλεπίδρασης οικονομικών μεταβλητών.

ΟΙΚ113: ΠΟΣΟΤΙΚΕΣ ΜΈΘΟΔΟΙ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ Ι

Οι μαθηματικές μέθοδοι αποτελούν σημαντικό μέρος της θεωρητικής και εφαρμοσμένης ανάλυσης στην οικονομία και τις επιχειρήσεις. Το μάθημα αυτό εξοπλίζει τους φοιτητές με τις πρακτικές γνώσεις από τις πιο κοινές τεχνικές, παρέχοντας τη βάση για περαιτέρω σπουδές τους. Τα θέματα περιλαμβάνουν ενότητες των  Οικονομικών  Μαθηματικών όπως, πραγματικοί αριθμοί, σύνολα, Καρτεσιανό γινόμενο, διμελείς σχέσεις, σχέσεις προτίμησης, βασικές αλγεβρικές ταυτότητες, στοιχεία συνδυαστικής, τεχνικές επίλυσης εξισώσεων και ανισώσεων, γραμμικά συστήματα εξισώσεων, μέθοδος απαλοιφής Gauss, πίνακες, πράξεις πινάκων, αντίστροφοι πίνακες, κριτήρια αντιστρεψιμότητας και εύρεση αντιστρόφου πίνακα, ορίζουσες, πραγματικές συναρτήσεις μιας πραγματικής μεταβλητής, όρια, ακολουθίες, ανατοκισμός, συνέχεια και διαφορισιμότητα συναρτήσεων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εφαρμογή των εννοιών  και τεχνικών  σε τυπικά προβλήματα στις επιχειρήσεις και την οικονομία.

ΟΙΚ122: ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΙΙ

Το μάθημα αυτό αποτελεί συνέχεια του μαθήματος «Στατιστική ανάλυση Οικονομικών Δεδομένων Ι». Δίνεται έμφαση στην εφαρμογή στατιστικών μεθόδων στα οικονομικά με σκοπό την  άντληση συμπερασμάτων από τα δεδομένα του δείγματος, και τη λήψη οικονομικών αποφάσεων. Θέματα του μαθήματος περιλαμβάνουν: Σημειακή εκτίμηση και διαστήματα εμπιστοσύνης, έλεγχος υποθέσεων, και μοντέλα παλινδρόμησης. Οι φοιτητές θα μάθουν να διαμορφώνουν και να εφαρμόζουν στατιστικά μοντέλα για τη μελέτη οικονομικών δεδομένων σε ένα περιβάλλον υπολογιστικών προγραμμάτων σε υπολογιστή, με τη χρήση πραγματικών οικονομικών στοιχείων/δεδομένων. Αυτό το μάθημα παρέχει τη βάση για περαιτέρω μελέτη στατιστικών και οικονομετρικών μεθόδων για τη μοντελλοποίηση οικονομικών φαινομένων με τη χρήση.

ΟΙΚ121: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ II

Η θεματική ενότητα αποτελεί εισαγωγή στη μακροοικονομική θεωρία. Η θεματολογία περιλαμβάνει βασικές οικονομικές  έννοιες όπως ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ), προσφορά χρήματος, επιτόκιο, ανεργία, συναλλαγματικές ισοτιμίες. Θα επικεντρωθούμε στον προσδιορισμό μακροοικονομικών μεταβλητών τόσο στο βραχυχρόνιο όσο και στο μακροχρόνιο ορίζοντα και θα αναφερθούμε σε αρκετά θέματα οικονομικής πολιτικής και ανάλυση διαφόρων περιπτώσεων από τον πραγματικό κόσμο.

ΟΙΚ123: ΠΟΣΟΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ II

Τα θέματα περιλαμβάνουν ενότητες των  Οικονομικών  Μαθηματικών όπως, πεπλεγμένη παραγώγιση, μερικές παράγωγοι, μερικές παράγωγοι ανωτέρας τάξης, ακρότατα, συνθήκες πρώτης τάξης, βασικά θεωρήματα διαφορισιμότητας, μονοτονία συναρτήσεων, κριτήριο δευτέρας τάξης, θεώρημα της περιβάλλουσας (απλή μορφή), ελαστικότητα, κυρτές και κοίλες συναρτήσεις, κυρτότητα συνόλου, οιονεί κυρτή-κοίλη συνάρτηση, πολυώνυμα και προσέγγιση κατά Taylor, αόριστο ολοκλήρωμα, τεχνικές ολοκλήρωσης, ορισμένο ολοκλήρωμα, πολυμεταβλητές συναρτήσεις, βελτιστοποίηση υπό περιορισμό, μέθοδος ελαχίστων τετραγώνων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εφαρμογή των εννοιών  και τεχνικών  σε τυπικά προβλήματα στις επιχειρήσεις και την οικονομία.

ΟΙΚ211: ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ

Η θεματική ενότητα αποτελεί συνέχεια της ενότητας «Αρχές Οικονομικής Ανάλυσης Ι». Περιλαμβάνονται θέματα όπως, η θεωρία καταναλωτή, θεωρία παραγωγού, θεωρία αναμενόμενης χρησιμότητας, θεωρία και ανάλυση μορφών αγοράς, θεωρία συμπεριφοράς επιχειρήσεων.  Ένα σημαντικό μέρος του μαθήματος είναι αφιερωμένο στη μελέτη της ορθολογικής λήψης αποφάσεων και στη μοντελοποίηση των συναφών προβλημάτων. Επίσης, πώς οι μεμονωμένα οικονομικές αποφάσεις αλληλεπιδρούν σε αγορές με διάφορους βαθμούς ανταγωνισμού, δίνοντας ουσιαστική προσοχή στα συγκριτικά αποτελέσματα κοινωνικής πρόνοιας που παράγονται από τις διάφορες μορφές της αγοράς.

ΟΙΚ212: ΑΡΧΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ

Η θεματική ενότητα «Αρχές Χρηματοοικονομικής Λογιστικής» αποτελεί το βασικό εισαγωγικό μάθημα στις έννοιες της λογιστικής, των καταστάσεων λογιστικής/χρηματοοικονομικής πληροφόρησης και της ανάλυσης λογιστικών καταστάσεων. Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εισαγωγή των σπουδαστών στις βασικές έννοιες της λογιστικής, στην παρουσίαση και κατανόηση του λογιστικού κυκλώματος, στον προσδιορισμό των αποτελεσμάτων μιας επιχείρησης κατά τη διάρκεια μιας χρήσης, στην σύνταξη των βασικών καταστάσεων λογιστικής/χρηματοοικονομικής πληροφόρησης και στην ανάλυση αυτών χρησιμοποιώντας διάφορα εργαλεία ανάλυσης όπως οι αριθμοδείκτες.

ΟΙΚ213: ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΑ

Η θεματική ενότητα είναι ένα εισαγωγικό μάθημα στην οικονομετρία. Εξετάζει και βασίζεται στις γνώσεις για το  απλό γραμμικό μοντέλο παλινδρόμησης που διδάσκεται στα εισαγωγικά μαθήματα στατιστικής του πρώτου έτους. Τα θέματα που καλύπτονται περιλαμβάνουν: οικονομικά μοντέλα και ο ρόλος της οικονομετρίας, γραμμική παλινδρόμηση, γενικό γραμμικό μοντέλο, έλεγχοι υποθέσεων, έλεγχο υποθέσεων, ψευδομεταβλητές, μοντέλα με ενδογενείς ερμηνευτικές μεταβλητές, μοντέλα δεδομένων πάνελ, απλά δυναμικά μοντέλα και απλά μοντέλα συνολοκλήρωσης. Τα πρακτικά προβλήματα επιλύονται με τη χρήση EViews ή ισοδύναμου προγράμματος οικονομετρίας.

ΟΙΚ221: ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ

Η θεματική ενότητα παρουσιάζει τη σύγχρονη μακροοικονομική θεωρία με λεπτομέρεια. Η θεματολογία περιλαμβάνει γνωστές έννοιες όπως ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ), προσφορά χρήματος, επιτόκιο, ανεργία, συναλλαγματικές ισοτιμίες, μεταξύ άλλων εννοιών, αλλά οι έννοιες αυτές αναλύονται σε μεγαλύτερο βάθος και πιο συστηματικά. Θα παρουσιαστούν οι αγορές αγαθών, χρήματος, και εργασίας και θα αναλυθούν πολλά μακροοικονομικά φαινόμενα που συμβαίνουν στις αγορές αυτές. Θα επικεντρωθούμε στον προσδιορισμό μακροοικονομικών μεταβλητών τόσο στο βραχυχρόνιο όσο και στο μακροχρόνιο ορίζοντα και θα αναφερθούμε σε αρκετά θέματα οικονομικής πολιτικής. Κεντρικό θέμα επίσης θα αποτελέσει η δύναμη και οι περιορισμοί της οικονομικής πολιτικής να σταθεροποιεί τους οικονομικούς κύκλους και να προωθεί την οικονομική ανάπτυξη.

ΟΙΚ311: ΑΡΧΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

Το μάθημα Αρχές Χρηματοοικονομικής Θεωρίας παρέχει μια περιεκτική εισαγωγή στη χρηματοοικονομική ανάλυση και στη λήψη χρηματοοικονομικών αποφάσεων που συμβάλλουν στην αύξηση της αξίας της επιχείρησης. Εστιάζει  στη δημιουργία αξίας για τους μετόχους. Τα θέματα περιλαμβάνουν τη χρηματοοικονομική μοντελοποίηση, τη διαχρονική αξία του χρήματος, αποτίμηση μετοχών και ομολόγων, του προϋπολογισμού κεφαλαίου και καθαρή παρούσα αξία, το ρίσκο  και τη διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου, και το μοντέλο CAPM. Αυτό το μάθημα καλύπτει μια σειρά από σημαντικές έννοιες και παρέχει μια εισαγωγή σε θέματα όπως τα χρηματοοικονομικά μαθηματικά, το χρέος και την αποτίμηση της καθαρής θέσης, στις τεχνικές προεξόφλησης των ταμειακών ροών της καθαρής παρούσας αξίας (NPV), τον εσωτερικό συντελεστή απόδοσης (IRR), το μέσο σταθμισμένο κόστος κεφαλαίου (WACC), τον κίνδυνο, τη διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου και το υπόδειγμα αποτίμησης περιουσιακών στοιχείων (CAPM).

ΟΙΚ314: ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ

Η θεματική ενότητα "Χρηματοοικονομική Λογιστική" παρέχει μια περιεκτική εισαγωγή στη ανάλυση οικονομικών καταστάσεων. Τα θέματα περιλαμβάνουν τα λογιστικά συστήματα, τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, οι οικονομικές καταστάσεις, την εταιρική διακυβέρνηση, την ερμηνεία των οικονομικών καταστάσεων.

ΟΙΚ315: ΑΡΧΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Η θεματική ενότητα εισάγει τις  βασικές αρχές της διοίκησης όπως αυτές εφαρμόζονται εντός του σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος.
Το μάθημα ξεκινά με μια γενική εισαγωγή και ιστορική ανασκόπηση των βασικών αρχών της διοίκησης, ενώ  παρουσιάζει επίσης ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον του μάνατζμεντ,  όπως για παράδειγμα θέματα εξωτερικού περιβάλλοντος και οργανωτικής κουλτούρας, ηθικής συμπεριφοράς και κοινωνικής ευθύνης.
Η βασική δομή του μαθήματος περιστρέφεται σε ζητήματα που σχετίζονται με τον προγραμματισμό (λήψη αποφάσεων, αρχές παραγραμματισμού και στρατηγικό μάνατζμεντ), την οργάνωση (αρχές της οργάνωσης και διοίκηση ανθρώπινων πόρων), την ηγεσία (ατομική συμπεριφορά, διοίκηση ομάδων εργασίας και θέματα επικοινωνίας, συγκρούσεων και διαπραγματεύσεων)   και  τον έλεγχο (εργαλεία και διαδικασίες αποτελεσματικών συστημάτων ελέγχου).

ΟΙΚ316: ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗΣ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ

Η θεματική ενότητα ασχολείται με την εισαγωγή και ανάπτυξη των αναλυτικών εργαλείων της Μικροοικονομικής προχωρημένου επιπέδου, με ιδιαίτερη έμφαση στα μαθηματικά μοντέλα μικροοικονομικής.
Παρέχει γνώσεις κλασικής Μικροοικονομικής Θεωρίας σε βάθος, καθώς και γνώσεις για τη σύγχρονη ανάπτυξή της. Τα θέματα περιλαμβάνουν: τη θεωρία του καταναλωτή, θεωρία παραγωγού, γενικής ισορροπία, την ευημερία, την επιλογή υπό συνθήκες αβεβαιότητας, θεωρία παιγνίων, ολιγοπώλιο, τα οικονομικά των πληροφοριών,  θέματα συμπεριφορικών οικονομικών.

ΟΙΚ321: ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Οι στόχοι της θεματικής ενότητας είναι να παρέχει γνώσεις και κατανόηση των ακόλουθων θεμάτων:
1. Καθοριστικοί  παράγοντες του διεθνούς εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της ατελούς ανταγωνισμού στις διεθνείς αγορές.
2. Οι περιπτώσεις στις οποίες μια πολιτική προστατευτισμού προς το διεθνές εμπόριο μπορεί να είναι κατάλληλη.
3. Οι θεμελιώδεις καθοριστικοί παράγοντες του ισοζυγίου πληρωμών και των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Η θεωρία και αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τη συμπεριφορά των συναλλαγματικών ισοτιμιών και  εναλλακτικές ρυθμίσεις συναλλαγματικής ισοτιμίας.
4. Το διεθνές πλαίσιο εντός του οποίου η εγχώρια μακροοικονομική πολιτική σχεδιάζεται και διεξάγεται. Διεθνείς μακροοικονομικές σχέσεις,  και η σημασία του συντονισμού των διεθνών μακροοικονομικών πολιτικών.

ΟΙΚ324: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

Στη θεματική ενότητα θα εξετάζονται δραστηριότητες όπως: ο προγραμματισμός των ανθρώπινων πόρων, η ανάλυση εργασίας, η προσέλκυση και η επιλογή υποψηφίων, η εκπαίδευση και ανάπτυξη  του προσωπικού, η εφαρμογή συστήματος αμοιβών, η αξιολόγηση της απόδοσης των εργαζομένων, τρόποι αντιμετώπισης μίας σύγκρουσης, η αποτελεσματικότητα των ομάδων, οι ατομικές στάσεις και συμπεριφορές, το οργανωσιακό κλίμα, η δυvαμική των ομάδων, η παρακίνηση και η διαπροσωπική επικοινωνία κλπ. Η θεματική ενότητα περιλαμβάνει τη μελέτη, τη περιγραφή, την εξήγηση και τη διαχείριση των ατομικών και ομαδικών συμπεριφορών στο χώρο των επιχειρήσεων και των οργανισμών.

ΟΙΚ413: OΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Η θεματική ενότητα πραγματεύεται μια σειρά από θέματα: πώς οι ιδέες  έχουν αναπτυχθεί στην μελέτη της διαχείρισης, η εξέλιξη του ρόλου του μάνατζερ, οι προοπτικές για οργανισμούς και τη διαχείριση, η λειτουργία ομάδων σε οργανωτικό πλαίσιο, η επίδραση της νέας τεχνολογίας, ο πολιτισμός, η εξουσία και μικρο-πολιτική σε σχέση με τους οργανισμούς. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται επίσης σε θέματα όπως, η διαχείριση της διαφορετικότητας, το φύλο και οι οργανισμοί. Επιπλέον, η ανάπτυξη του οργανισμού, και οι αλλαγές που μπορεί να επηρεάσουν τη δομή της επιχείρησης. Τα θέματα που καλύπτονται σε αυτή την ενότητα αποτελούν τα θεμέλια για την ανάπτυξη πρακτικών εργαλείων για την ανάλυση και τη διαχείριση  οργανωσιακών καταστάσεων.

ΟΙΚ414: ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ

Η θεματική ενότητα έχει ως στόχο να βοηθήσει τους φοιτητές να κατανοήσουν το ρόλου των επιχειρηματιών στην οικονομία και την κοινωνία. Η ενότητα καλύπτει συστηματικά τις έννοιες της επιχειρηματικότητας και οργανώνεται γύρω από την έναρξη, το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την έναρξη  νέων και αναδυόμενων επιχειρήσεων.

ΟΙΚ415: ΑΞΙΟΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Η θεματική ενότητα «Αξιόγραφα και Επενδύσεις» βασίζεται στο υλικό που καλύπτεται στο μάθημα «Αρχές Χρηματοοικονομικής Θεωρίας».  Ωστόσο, εξετάζει τα θέματα από την άποψη του επενδυτή, και όχι του εκδότη. Ο στόχος είναι να παρέχει μια επισκόπηση των βασικών τύπων των τίτλων που διαπραγματεύονται στις κεφαλαιαγορές του κόσμου, παρέχοντας λεπτομερή ανάλυση των προϊόντων μετοχών, παραγώγων και ομολόγων. Οι δημοφιλείς στρατηγικές διαπραγμάτευσης που εξετάζονται, συμπεριλαμβανομένων μια εισαγωγή στο short selling και τις συνδεδεμένες συναλλαγές, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τα hedge funds, ή άλλους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές. Η σημασία των δεικτών αναφοράς και οι ισχυρές τεχνικές μέτρησης επιδόσεων για την αξιολόγηση της απόδοσης των διαχειριστών επενδύσεων, επίσης παρουσιάζεται. Άφθονη προσοχή δίνεται στην αποτίμηση δικαιωμάτων προαίρεσης, συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και προθεσμιακά συμβόλαια (futures & forwards).

ΟΙΚ417: ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Στο πλαίσιο της ενότητας, το Σχέδιο Μάρκετινγκ αναλύεται διεξοδικά μέσα από ένα ευρύ σύνολο μεταβλητών και παραμέτρων του: περιβαλλοντική ανάλυση, ανάλυση των πωλήσεων και του εξωτερικού περιβάλλοντος της επιχείρησης, ανάλυση ελκυστικότητας της βιομηχανίας, ανάλυση των ανταγωνιστών, ανάλυση της συμπεριφοράς των καταναλωτών, διαδικασία τμηματοποίησης αγοράς- στόχευσης των τμημάτων που ενδιαφέρουν την επιχείρηση- τοποθέτησης προϊόντων σε αυτά, ανάπτυξη στρατηγικής για τη διοίκηση των προϊόντων ή της γραμμής προϊόντων και της μάρκας, ανάπτυξη στρατηγικής τιμολόγησης και διανομής των προϊόντων, διαδικασία διαμόρφωσης ενοποιημένης και συνεπούς εικόνας της επιχείρησης προς την αγορά μέσω της ολοκληρωμένης επικοινωνίας μάρκετινγκ, ανάπτυξη στρατηγικής για τη διοίκηση της  ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάζεται και αναλύεται το αντίστοιχο θεωρητικό υπόβαθρο, και μελετάται η συνδυασμένη χρήση εργαλείων και αντίστοιχης θεωρίας στην ανάλυση πραγματικών περιπτώσεων

ΟΙΚ423: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ

Η θεματική ενότητα αποτελεί εισαγωγή στη διαχείριση λειτουργιών, στη στρατηγική επιχειρήσεων, στο σχεδιασμό του προϊόντος και την επιλογή της διαδικασίας, στην εφοδιαστικής αλυσίδας, στον ποιοτικό έλεγχο, στην πρόβλεψη, τσην ικανότητα σχεδιασμού, στο σχεδιασμό του συστήματος εργασίας, και στη διαχείριση του έργου.

ΟΙΚ425: ΔΙΕΘΝΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ

Η θεματική ενότητα εισάγει και εμβαθύνει στη οικονομική λήψη αποφάσεων σε ένα διεθνές πλαίσιο, μέσω συναλλαγματικών ισοτιμιών. Πρώτα διερευνά τους παράγοντες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τις κινήσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και τις επιπτώσεις τους στην οικονομική διαδικασία λήψης αποφάσεων της επιχείρησης. Στη συνέχεια εξετάζει τις  στρατηγικές για την ελαχιστοποίηση των επιδράσεων των μεταβολών των συναλλαγματικών ισοτιμιών στην αξία της επιχείρησης. Επίσης, εξετάζεται μια σειρά από θέματα που σχετίζονται με την παγκοσμιοποίηση των αγορών κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών επενδύσεων,  κόστος του κεφαλαίου, διάρθρωση του κεφαλαίου, και αναδιάρθρωση σε διεθνές επίπεδο.

ΠΔΕ101: ΑΡΧΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

O βασικός σκοπός της θεματικής ενότητας είναι να υποβοηθήσει στην κατανόηση της φύσης και της χρησιμότητας της διοίκησης σ' ένα οργανισμό. H δομή της συγκεκριμένης θεματικής ενότητας  περιστρέφεται γύρω από την ανάλυση των αρχών που διέπουν τις βασικές διοικητικές λειτουργίες ενός οργανισμού όπως, το σχεδιασμό, την καθοδήγηση, τη στελέχωση, την οργάνωση και τον έλεγχο. Εξετάζονται επίσης και οι πιέσεις που ασκούνται πάνω στη διοίκηση του οργανισμού από δυνάμεις του εξωτερικού και εσωτερικού περιβάλλοντος. Η θεματική ενότητα παρέχει επίσης μια γενική ανασκόπηση των βασικών περιοχών διοίκησης: μάρκετινγκ, χρηματοοικονομικής, λογιστικής, παραγωγής και προσωπικού.

ΠΔΕ102: ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Εισαγωγή στα βασικά θέματα που αναλύουν τα σύγχρονα Μικροοικονομικά. Στη θεματική ενότητα αναλύονται τα εξής θέματα: γενική εισαγωγή στην οικονομική επιστήμη, αναλυτικά εφόδια της οικονομικής ανάλυσης, θέματα ζήτησης και  προσφοράς , η συμπεριφορά του καταναλωτή και του παραγωγού, δομή της αγοράς, ανταγωνιστικές και άλλες αγορές, οργάνωση της επιχείρησης, αγορά των συντελεστών παραγωγής, δημόσιος τομέας και οικονομία.

ΠΔΕ103: ΠΟΣΟΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ I

Η θεματική ενότητα καλύπτει την εφαρμογή ποσοτικών μεθόδων για επίλυση πρακτικών επιχειρησιακών προβλημάτων. Εξετάζονται βασικά εφαρμοσμένα θέματα όπως συναρτήσεις, όρια και συνέχεια συναρτήσεων, παράγωγοι, μερικές παράγωγοι και εφαρμογές τους, ολοκληρώματα και οι εφαρμογές τους, ολοκλήρωση και τεχνικές ολοκλήρωσης, ακολουθίες, σειρές, διαφορικές εξισώσεις, γραμμικά συστήματα, πίνακες και ορίζουσες.

ΠΔΕ151: ΑΡΧΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ

O βασικός σκοπός της θεματικής ενότητας είναι να υποβοηθήσει στην κατανόηση και  χρήσης της λογιστικής στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Στη συγκεκριμένη θεματική ενότητα θα εξεταστούν  θέματα που αφορούν το λογιστικό κύκλο μιας επιχείρησης, καθώς επίσης και η ετοιμασία, ανάλυση και παρουσίαση χρηματοοικονομικών καταστάσεων από τους διευθυντές, τους επενδυτές και τις τράπεζες, για τη λήψη πιστωτικών, επενδυτικών και διοικητικών αποφάσεων.

ΠΔΕ152: ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Εισαγωγή στα βασικά θέματα που αναλύουν τα σύγχρονα Μακροοικονομικά. Στη θεματική ενότητα αναλύονται τα εξής θέματα: ΑΕΠ και η μέτρηση του, τιμές και πληθωρισμός,  μακροοικονομική μεγέθυνση, επενδύσεις, αποταμίευση, και χρηματοπιστωτικό σύστημα, η σχέση πληθωρισμού και ανεργίας, Κεντρική Τράπεζα και νομισματική πολιτική, οι αιτίες και οι συνέπειες του πληθωρισμού, συναλλαγματικές ισοτιμίες και το ισοζύγιο διεθνών πληρωμών, συνολική ζήτηση και προσφορά, η σημασία της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής.

ΠΔΕ153: ΠΟΣΟΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ II

Η εισαγωγική αυτή θεματική ενότητα εξετάζει βασικές μεθόδους ποσοτικής ανάλυσης  και θέματα εφαρμοσμένης στατιστικής και χρήσεις τους στην επίλυση επιχειρηματικών προβλημάτων.  Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων εκείνων που χρειάζονται για επίλυση πρακτικών προβλημάτων στη λήψη διοικητικών αποφάσεων.  Τα θέματα που εξετάζονται περιλαμβάνουν: περιγραφική στατιστική, έλεγχο υποθέσεων, ανάλυση χρονοσειρών και γραμμική παλινδρόμηση, μοντέλα προβλέψεων, καθώς και βασικούς χρηματοοικονομικούς υπολογισμούς όπως διαχρονική αξία χρήματος, παρούσα αξία χρηματικών ροών,  ανατοκισμός και αναγωγή, εσωτερική απόδοση, αποτίμηση αξίας επενδύσεων, δανείων και χρεωλυσίων. Οι πιο πάνω μεθοδολογίες εξετάζονται σε συνάρτηση με πρακτικές εφαρμογές τους σε διάφορα επιχειρηματικά προβλήματα χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα λογισμικά προγράμματα.

ΠΔΕ201: ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ

O βασικός σκοπός της θεματικής ενότητας είναι η παροχή πληροφοριών στους διευθυντές μιας επιχείρησης για έλεγχο δραστηριοτήτων, σχεδιασμό, αξιολόγηση και λήψη αποφάσεων. Τα θέματα που εξετάζονται είναι: προϋπολογισμοί, αξιολόγηση επενδύσεων, ανάλυση κόστους, κοστολόγηση προϊόντων, οριακή κοστολόγηση, πρότυπο κόστος, αξιολόγηση προσωπικού, κατανομή κόστους, νέο βιομηχανικό περιβάλλον, εξατομικευμένη και κατά φάση κοστολόγηση, κοστολόγηση βάσει δραστηριοτήτων.

ΠΔΕ202: ΑΡΧΕΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

Στη θεματική ενότητα γίνεται εισαγωγή στη φιλοσοφία του μάρκετινγκ και εξηγείται ο ρόλος που διαδραματίζει το Μάρκετινγκ στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Στη θεματική ενότητα αναλύονται επίσης οι δυνάμεις τόσο του μακροπεριβάλλοντος όσο και του μικροπεριβάλλοντος μέσα στα οποία δρα ο οργανισμός και εξετάζεται η επίδρασή τους πάνω στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Επιπροσθέτως, αναλύεται η συμπεριφορά καταναλωτικών και οργανωτικών αγοραστών, το σύστημα πληροφοριών του μάρκετινγκ και η διαδικασία του στοχευόμενου μάρκετινγκ. Επιπλέον, παρέχεται μια εκτεταμένη αναφορά στα βασικά στοιχεία του μείγματος μάρκετινγκ, δηλαδή του προϊόντος, των καναλιών διανομής, της τιμολόγησης και της προβολής.

ΠΔΕ203: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
ΠΔΕ251: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Σκοπός της θεματικής είναι η μελέτη των βασικών αρχών και αναλυτικών μεθόδων της Χρηματοοικονομικής Διοίκησης  τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Η θεματική αυτή ενότητα εξετάζει τα βασικά χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες των κεφαλαιαγορών, καθώς επίσης και τα διάφορα είδη αξιογράφων. Θέματα που καλύπτονται περιλαμβάνουν: επιτόκια και διαχρονική αξία του χρήματος, κίνδυνος και απόδοση, ανάλυση χρηματοοικονομικών καταστάσεων, κεφαλαιαγορές, πρόβλεψη χρηματικών ροών και ατομικές εφαρμογές χρηματοοικονομικής.

ΠΔΕ252: ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Η θεματική αυτή ενότητα εξετάζει την επίδραση που έχουν ομάδες, άτομα και δομές πάνω στη συμπεριφορά μέσα σε ένα οργανισμό. Θέματα που καλύπτονται περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: αντίληψη και τρόποι λήψης αποφάσεων από άτομα, συμπεριφορά ομάδων και τρόποι λήψης αποφάσεων από ομάδες, συμπεριφορά του ατόμου, θεωρίες υποκίνησης, δύναμη και σύγκρουση, ηγεσία, οργανωτική δομή και σχεδιασμός, οργανωτική αλλαγή, οργανωτική κουλτούρα, και ανάπτυξη οργανισμού.

ΠΔΕ302: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

Γενικός σκοπός της θεματικής ενότητας είναι η εισαγωγή στη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού. Περιλαμβάνει τα ακόλουθα θέματα:
Α) προγραμματισμός ανθρώπινου δυναμικού,
Β) πρόσληψη προσωπικού,
Γ) Επιλογή και τοποθέτηση προσωπικού,
Δ) ανάλυση εργασίας,
Ε) Αξιολόγηση απόδοσης στην εργασία,
Ζ) Εκπαίδευση και ανάπτυξη του προσωπικού,
Η) Σύστημα απολαβών,
Θ) ασφάλεια και υγεία στο χώρο εργασίας,
Ι) Ποιότητα συνθηκών εργασίας και παραγωγικότητα,
Κ) Συνδικαλισμός και εργασιακές σχέσεις.

ΠΔΕ303: ΑΡΧΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Η θεματική ενότητα έχει εισαγωγικό χαρακτήρα και εξετάζει τις δραστηριότητες και διοικητικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί παροχής υπηρεσιών. Καλύπτονται διάφορα θέματα όπως η αναγνώριση και η επαφή με τον πελάτη, η εκλογή κατάλληλης τοποθεσίας για την εγκατάσταση της υπηρεσίας, διοίκηση συστημάτων αναμονής, ο στρατηγικός ρόλος των πληροφοριακών πόρων, και η διοίκηση προσφοράς και ζήτησης. Ιδιαίτερη  έμφαση δίνεται στο σχεδιασμό και εκτέλεση του συστήματος παράδοσης υπηρεσίας, καθώς και σε νέες μεθόδους αξιολόγησης υπηρεσιών οι οποίες πρόσφατα έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία στην αξιολόγηση διαφόρων οργανισμών παροχής υπηρεσιών.

ΠΔΕ351: ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η θεματική ενότητα καλύπτει:
Α) Tις εφαρμογές της καθαρής παρούσας αξίας (ΝΡV) στον προϋπολογισμό κεφαλαιουχικών επενδύσεων,
Β) Διαχείριση χαρτοφυλακίου,
Γ) Κόστος κεφαλαίου,
Δ) Αντιστάθμιση κινδύνου-απόδοσης,
Ε) Αποτελεσματικότητα αγοράς,
Ζ) Πολιτική δανειοδότησης, πολιτική μερισμάτων,
Η) Αριστοποίηση κεφαλαιουχικής δομής, και βασικές μεθόδους αποτίμησης αξιόγραφων.

ΠΔΕ352: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η θεματική ενότητα εξετάζει την παραγωγικότητα και τον ανταγωνισμό, την επιλογή διαδικασιών παραγωγής, το σχεδιασμό προϊόντων και υπηρεσιών, το σχεδιασμός παραγωγικών μονάδων, τη διαχείριση και έλεγχο αποθεμάτων καθώς και το γενικό προγραμματισμό παραγωγής. Επίσης, εξετάζονται σύγχρονα θέματα στην επιχειρησιακή διοίκηση όπως:
Α) συντονισμός των οργανωτικών λειτουργιών,
Β) βελτίωση της ποιότητα και θέματα στη διεθνή παραγωγή.

ΠΔΕ353: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ

Η θεματική ενότητα εξετάζει τους διαφόρους μηχανισμούς λειτουργίας των κεφαλαιαγορών και παρέχει βαθύτερη κατανόηση των αρχών της ανάλυσης και αποτίμησης των επενδύσεων. Θέματα που μελετούνται περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
Α) προσδιορισμός καταλληλότητας αξιόγραφων για συμπερίληψη τους σε επενδυτικά χαρτοφυλάκια,
Β) Αποτελεσματικοί τρόποι επιλογής συναλλαγών, μέθοδοι αξιολόγησης αξιόγραφων όπως μετοχές,
Γ) Χρεόγραφα,
Δ) Προαιρετικά δικαιώματα,
Ε) Προθεσμιακά συμβόλαια. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάλυση αξιόγραφων και στη διαχείριση χαρτοφυλακίου με έμφαση στον καλύτερο συνδυασμό αξιόγραφων σε ένα χαρτοφυλάκιο, την παρακολούθηση του χαρτοφυλακίου καθώς και στην αξιολόγηση της απόδοσής του.

ΠΔΕ401: ΗΓΕΣΙΑ

Η θεματική ενότητα εξετάζει τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα διοικητικά στελέχη σε οργανισμούς παροχής υπηρεσιών, οι οποίοι αποτελούν τον μεγαλύτερο τομέα των οικονομιών στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην κατανόηση των σχέσεων μεταξύ των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων, μάρκετινγκ και ανθρώπινου δυναμικού στις υπηρεσίες. Τα θέματα που εξετάζονται περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: αρχές παραγωγής στις υπηρεσίες, ποιότητα στις υπηρεσίες, επαφή με τον πελάτη, σχεδίαση υπηρεσιών, εγγυήσεις στις υπηρεσίες, θέματα χωρητικότητας στις υπηρεσίες, μάρκετινγκ υπηρεσιών και υπηρεσίες σε παραγωγικό περιβάλλον.

ΠΔΕ402: ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Η θεματική ενότητα εξετάζει τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα διοικητικά στελέχη σε οργανισμούς παροχής υπηρεσιών, οι οποίοι αποτελούν τον μεγαλύτερο τομέα των οικονομιών στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην κατανόηση των σχέσεων μεταξύ των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων, μάρκετινγκ και ανθρώπινου δυναμικού στις υπηρεσίες. Τα θέματα που εξετάζονται περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
Α) Αρχές παραγωγής στις υπηρεσίες,
Β) Ποιότητα στις υπηρεσίες,
Γ) Επαφή με τον πελάτη,
Δ) Σχεδίαση υπηρεσιών,
Ε) Εγγυήσεις στις υπηρεσίες,
Ζ) θέματα χωρητικότητας στις υπηρεσίες,
Η) Μάρκετινγκ υπηρεσιών και υπηρεσίες σε παραγωγικό περιβάλλον.

ΠΔΕ403: ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

Η θεματική ενότητα διερευνά τις δραστηριότητες του μάρκετινγκ μέσα στο διεθνή χώρο, εξετάζει τη διαδικασία έρευνας μάρκετινγκ σε διεθνές επίπεδο και αναλύει τις βασικές παραμέτρους που συνθέτουν το διεθνές περιβάλλον. Διερευνά διάφορες στρατηγικές και μεθόδους για την τμηματοποίηση και επιλογή ξένων αγορών και αναλύει διεξοδικά τα στοιχεία του μείγματος διεθνούς μάρκετινγκ, δηλαδή την τιμολόγηση, το προϊόν, την προβολή και τα κανάλια διανομής. Στα πλαίσια της θεματικής εξετάζεται η διαδικασία οργάνωσης, σχεδιασμού, υλοποίησης και ελέγχου της δραστηριότητας του διεθνούς μάρκετινγκ.

ΠΔΕ452: ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Η θεματική ενότητα εξετάζει την ανάλυση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων για τη λήψη αποφάσεων από διευθυντές, χρηματοδοτικούς οργανισμούς και επενδυτές. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την παροχή πληροφοριών και στην χρησιμότητα των χρηματοοικονομικών πληροφοριών.  Βιβλιογραφία και εμπειρικές μελέτες από επιστημονικά περιοδικά εξετάζονται σε βάθος.

ΠΔΕ453: ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

Η θεματική ενότητα αποτελείται από σειρά σεμιναρίων ερευνητικού χαρακτήρα τα οποία καταπιάνονται με διάφορα επίκαιρα θέματα διαφόρων πτυχών της διοίκησης.

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ

ΜΔΕ50: ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Γνωστικά Αντικείμενα:
1. Οικονομική των Επιχειρήσεων
2. Διοικητική Επιχειρήσεων
3. Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων

ΜΔΕ51: ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ

Γνωστικά Αντικείμενα:
1. Χρηματοοικονομική Λογιστική
2. Ανάλυση Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων
3. Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων
4. Ανάλυση Επενδύσεων και Διαχείριση Χαρτοφυλακίου

ΜΔΕ60: ΗΓΕΣΙΑ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

Η Θεματική Ενότητα καλύπτει ένα μεγάλο εύρος τεχνικών σχετικά με την παρουσίαση, στατιστική χρήση και ερμηνεία δεδομένων. Με το πέρας του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση να:
1) Εξετάζουν, αναλύουν και ερμηνεύουν προβλήματα με ποσοτικά δεδομένα.
2) Κατανοήσουν τις έννοιες γύρω από την στατιστική επιστήμη και την εφαρμοσμένη οικονομετρία.
3) Να χρησιμοποιούν υπολογιστικά πακέτα (κυρίως Excel και EViews) για ανάλυση και επεξεργασία στατιστικών και οικονομετρικών δεδομένων.
4) Να μπορούν να λύνουν ποσοτικά προβλήματα που άπτονται του τομέα της οικονομικής επιστήμης και της διοίκησης επιχηρήσεων.

ΜΔΕ61: ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

Γνωστικά Αντικείμενα:
1. Διοίκηση Μάρκετινγκ
2. Μάρκετινγκ Υπηρεσιών
3. Διοίκηση Πωλήσεων

MBA50: ORGANISATION MANAGEMENT

1. Managerial Economics
2. Principles of Management
3. Organizational Behavior
4. Human Resource Management

MBA51: ACCOUNTING AND FINANCE

The course Accounting & Finance is an introductory course on financial accounting and reporting, and corporate finance and valuation. It consists of four parts:
A) Lectures
B) Tutorial exercises for self-study that will become available on EClass every time an online meeting concludes
C) Homework Assignments that will count for 30% of the final grade. There will be four homework assignments (mostly computational). Each assignment will be graded on a scale from 0 to 10.
D) Final Exam counting for 70% of the overall grade. Students who fail this exam can carry the bonus earned from their homework assignments to the repeating exam.  

MBA60: LEADERSHIP AND DECISION-MAKING
MBA61: MARKETING
ΤΟΙΚ61: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ

Η θεματική ενότητα της λογιστικής έχει στόχο την κατανόηση από τους φοιτητές θεωρητικών και εφαρμοσμένων θεμάτων λογιστικής. Τα θεωρητικά θέματα λογιστικής αποτελούν η  εννοιολογική προσέγγιση της λειτουργίας και εφαρμογής του διπλογραφικού συστήματος, η παρουσίαση του λογιστικού κυκλώματος, αλλά και ειδικών θεμάτων όπως είναι π.χ. η σύσταση μιας εταιρείας ή η διαδικασία διάθεσης των οικονομικών της αποτελεσμάτων. Τα εφαρμοσμένα θέματα λογιστικής καλύπτουν εξειδικευμένα, πρακτικά πεδία,  όπως είναι η μίσθωση παγίων και τα κέρδη ανά μετοχή.


Δείτε αναλυτικά τα μαθήματα και τις σχολές του ΑΠΚΥ (Προπτυχιακά & Μεταπτυχιακά)

ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ   ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ


Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες
σχετικά με το ΑΠΚΥ,
ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:
ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ή στα τηλέφωνα:

Αθήνα: 210-6857670

Θεσσαλονίκη: 231-2314673


😯Η ιστοσελίδα του Φοιτητικού Φροντιστηρίου ανανεώθηκε!

👉Επισκεφθείτε τη νέα ανανεωμένη μας ιστοσελίδα επιλέγοντας, παρακάτω: